Wie is Floepje ?

Bij de Vlaamse Milieumaatschappij werkte Wilfried Vandaele een milieu-educatief pakket uit voor het lager en middelbaar onderwijs over de thema’s water en lucht. Centrale figuur is de “vliegende vis” Floepje. Het project werd een succes in de Vlaamse scholen en Zuid-Afrika en Cyprus namen het initiatief over. Maar daar hield het niet bij op: de Europese Commissie vroeg of Vandaele het project ook wou bewerken voor Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Italië, Nederland, Ierland, Bulgarije, Hongarije, Roemenië, Estland en Slovenië. Uiteindelijk werd Floepje gebruikt door de ministeries van Leefmilieu in 15 landen en is het vertaald in 10 talen. In Griekenland kwam er zelfs een namaakversie.

Lezingen over milieucommunicatie brachten Wilfried Vandaele naar verre oorden als Santorini, Nicosia, Bonn, Hannover (in het Europees paviljoen op de Wereldtentoonstelling), Stockholm, Pretoria, Helsinki, Tallinn, Kopenhagen, Dublin, Rome.


vlnr.: Wilfried Vandaele, de Ierse Milieuminister Martin Cullen en Brendan Linehan, directeur van het Environmental Information Centre (Dublin, oktober 2003)